Wanneer heb je recht op een schadevergoeding?

Het kan je zomaar overkomen, in een ongeval terechtkomen. Dat is vaak een traumatische ervaring en daarom ook na de gebeurtenis zelf soms nog lange tijd heel vervelend. Er kan veel zorg bij komen kijken, en daar zit een prijskaartje aan. In sommige gevallen heb je recht op een schadevergoeding. Een voorwaarde daarvoor is dat je niet zelf aansprakelijk bent voor het ongeval. Wanneer heb je recht op een schadevergoeding?

Auto-ongeluk

Bij een auto-ongeluk heb je recht op een letselschadevergoeding als de ander een verkeersfout heeft gemaakt, of als je inzittende was van een auto die bij het ongeval betrokken was. Ook als je als fietser of voetganger in een auto-ongeluk terechtkomt of als het ongeluk tijdens werk is gebeurd heb je recht op een schadevergoeding. Er zijn een aantal schadeposten die vergoed kunnen worden. Denk daarbij aan alle directe gevolgen van het ongeval. Zoals inkomensschade door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid, medische kosten, thuishulp, overige nazorg, maar ook reiskosten en eventuele studievertraging. En ook is er nog iets dat smartengeld heet. Dit is immateriële schade. Dit is een soort vergoeding die je krijgt voor pijn- en angstklachten en verdriet. 

Bedrijfsongeval

Het is belangrijk om te weten wat voor soort ongelukken kwalificeren als bedrijfsongeval. Een omschrijving van een bedrijfsongeval staat in de Arbowet: een gebeurtenis op het werk of in werktijd die onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid. Het kan dus ook een ongeval zijn dat in de pauze gebeurt of in het verkeer, wanneer je voor je werk aan het rijden bent. Je werkgever heeft een zorgplicht, wat inhoudt dat alle werknemers veilig hun werk moeten kunnen doen. Als dit niet het geval is, wanneer en dus een ongeluk gebeurt, dan is de werkgever aansprakelijk. Dit blijkt in de praktijk ook bijna altijd zo te zijn. Schadeposten die van toepassing zijn op bedrijfsongevallen zijn bijvoorbeeld inkomensschade door arbeidsongeschiktheid, pensioenschade, medische kosten, nazorg, reiskosten, huishoudelijke hulp en smartengeld. 

Schadevergoeding regelen

Als je denkt dat je recht hebt op een schadevergoeding, kan je daar legale hulp bij inschakelen. Als jij zelf niet aansprakelijk bent voor het ongeval, kun je gratis een advocaat inschakelen je hierbij helpt. Door het hele land zijn deze te vinden, bijvoorbeeld een letselschade advocaat Uden of een letselschade advocaat Amsterdam. Zij nemen je het financiële gedeelte uit handen, zodat je zelf kan focussen op je eigen herstel. Ook als je er niet zeker van bent of je recht hebt op een schadevergoeding, kan je gratis eerst even bellen en om advies vragen. Dan kan je zelf besluiten of je met een advocaat in zee wil gaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *